Oglasil bi se
040 83 40 30
068 60 83 66

O učinkih naše raziskave...

 

Svojo predanost delu zaokrožujemo z nenehnim izobraževanjem in z vključevanjem v raziskovalno delo. Za potrebe študija smo izvajali raziskavo o vplivu refleksoterapije na počutje aktivnih starejših, pri kateri nam je nudila svojo strokovno podporo tudi avtorica metode Obrazne refleksoterapije Sorensensistem™, gospa Lone Sorensen.

 

POVZETEK ZNANSTVENE RAZISKAVE O UČINKIH REFLEKSOTERAPIJE NA DEJAVNIKE POČUTJA ODRASLIH NAD 55 LET

Povzetek pripravila Neva Madon

 

Statistični podatki kažejo, da je več kot 83% oseb v raziskavi poročalo o boljšem počutju po prejemu niza desetih terapij.

 

 • Pri 56,1% oseb se je zmanjšal stres.
 • Sproščenost in umirejenost se je povečala pri 88,5% oseb.
 • Radost in vedrost se je povečala pri 70,5% oseb.
 • Pri 68,3% se je izboljšala kvaliteta spanja.
 • Pri 61,4% se je povečal nivo energije.
 • Utrujenost se je zmanjšala pri 47,5% oseb.
 • Bolečine in prebavne težave so se zmanjšale pri več kot 33% oseb.

 

 • Opravljeno je bilo več kot 750 ur terapevtskega dela.
 • Sodelovalo je 67 ljudi.
 • Prvič so bili spremljani učinki Obrazne refleksoterapije Sorensensistem™.
 • Prispevali smo k razumevanju refleksoterapije.

 

V času od 1. julija 2015 do 31. marca 2016 smo izvedli znanstveno raziskavo v okviru magistrskega študija socialne gerontologije.  Raziskava je obsegala čistih 750 terapevtskih ur dela. Sodelovalo je 67 odraslih oseb v starosti od 55 do 90 let. Zanimali so nas učinki refleksoterapije na dejavnike počutja odraslih. Sodelovali so večinoma obiskovalci Medgeneracijskih centrov severne Primorske.

 

Metodo je bila predstavljena na brezplačnih delavnicah Refleksoterapija v vsakdanjem življenju, kjer so se udeleženci seznanili še z nekaterimi preprostimi oblikami samopomoči ob različnih težavah.

 

Vsaka oseba v raziskavi je prejela 10 obraznih refleksoterapij po metodi Lone Sorensen. Počutje oseb v raziskavi smo spremljali z dvema anketnima vprašalnikoma, ki so jih sodelujoči izpolnili pred pričetkom raziskave ter po prejemu niza terapij. Hkrati smo pisno spremljali  vse reakcije po terapijah, o katerih so udeleženci v raziskavi poročali. Ob zaključku raziskave so udeleženci podali svoja pisna mnenja (nekatera so objavljena na spletni strani Postaja sprostitve). Zbrani podatki so bili obdelani s statističnimi analizami in s kvalitativno tehniko raziskovanja.

 

Izkazalo se je, da je 83,6 % oseb v raziskavi poročalo o boljšem počutju. Stres se je zmanjšal pri več kot 1/2 oseb. Med dejavniki pogostih težav starejših, povezanih z zdravjem, je več kot 1/3 oseb zaznala manj bolečin, več kot 2/3 oseb se je izboljšal nivo energije in kvaliteta spanja in skoraj  1/2 je zaznala manjšo utrujenost. Rezultat, ki naju je najbolj presenetil, je podatek, da skoraj 4/5 oseb v raziskavi (upokojenci!) v vsakdanjem življenju zaznava stres, ta, seveda, potem vpliva tudi na njihov počitek in spanje.

 

Raziskava je pokazala pozitivne spremembe pri uravnavanju krvnega tlaka, obvladovanju bolečin z zmanjšanjem potrebe po zdravilih, izboljšanju prebave, pri uravnavanju krvnega sladkorja z zmanjševanjem dnevnega odmerka inzulina, pri večji umirjenosti, pri uravnavanju hormonalnih težav v menopavzi, pri znižanju holesterola, uravnavanju težav z mehurjem, pri zmanjševanju bolečin in krčev v rokah, pri obvladovanju migrene, pri uravnavanju aritmije, pri zmanjšanju bolečin v kolenih, pri zgagi,…….

 

Z raziskavo smo prispevali k boljšemu poznavanju refleksoterapije, zlasti Obrazne refleksoterapije Sorensensistem™, morda tudi k motivaciji za pogostejšo uporabo kot podporo zdravju ob boku sodobne medicine. Pozitivno ocenjujemo uporabo metode v praksi za izboljšanje splošnega počutja starostnikov v institucijah, ki so namenjene skrbi starostnikov. Individualno ukvarjanje s starostnikom, z vključevanjem manualne metode, bi pripomoglo k občutku sprejetosti, navezovanju prvih stikov v novem okolju, graditvi zaupanja in večji sproščenosti ter tudi k boljšim odnosom med stanovalci. Zaradi relativne enostavnosti metode je možno, da bi se je naučili skrbniki starejših. Izvajanje doma bi utrdilo vezi med družinskimi člani in izboljšalo psihofizično počutje prejemnikov in izvajalcev refleksoterapije.

 

Do sedaj je bilo v svetu narejenih približno 20.000 študij, večina sicer v kitajščini, vendar ni znano, da bi poročali o kakršnihkoli trajnih negativnih učinkih na zdravje. Kljub temu, da znanost še ne pozna popolnega odgovora o fiziološkem delovanju metode, zaradi ugodnih učinkov, ki so spremljali klinične raziskave ter učinkov, o katerih so poročali sodelujoči v naši raziskavi, uporabo metode za podporo zdravju priporočamo.

ALI STE VEDELI?

Oglasil bi se
040 83 40 30
068 60 83 66

NE SPREGLEJTE

 

Učvrstijo se obrazne mišice, gubice se omilijo, koža...

 

NOVOST: DARILNI BON V E-OBLIKI. Hitro in enostavno...